آثار دعوای ابطال معامله
آثار دعوای ابطال معامله به قصد فرار از دین
گروه وکلای میرداد در نظر دارد در این مطلب آثار دعوای ابطال یک قرارداد به قصد فرار از دین را با شرح کامل برای شما هموطنان توضیح دهد.آثار دعوای ابطال معامله دعوای ابطال معامله به قصد فرار از دین، از این جهت که طلبکار آن را به نام خود طرح میکند شبیه دعوای مستقیم است، ولی به دلیل اینکه حاصل دعوا در دارایی بدهکار وارد میشود، به دعوای غیرمستقیم میماند و میتوان گفت موقعیتی میانه دارد.
اثر اصلی و مهم چنین دعوایی این است که در صورت حصول نتیجه، اموال مجدداً به دارایی مدیون برمیگردد، حتی منافعی که از زمان عقد تا ابطال معامله بوده نیز قابل استرداد میباشد، زیرا طرف معامله در حکم غاصب بوده و تصرفاتش قانونی نبوده و منافع مال نیز از ابتدا باید مسترد گردد، البته اگر خریدار سو نیت نداشته باشد میتواند خساراتی را که پرداخته است از فروشنده طلب کند.
در این خصوص که اثر چنین حکمی فقط شامل طلبکاری که اقامه دعوا کرده میشود یا همه طلبکاران از آن سود میبردند، به نظر میرسد طبق اصول آیین دادرسی فقط طرفین دعوا از چنین حکمی متأثر شوند و اگر طلبکاران دیگر بخواهند از نتیجه این دعوا استفاده کنند باید به عنوان ثالث وارد دعوا شوند، تا نتیجه دعوا شامل آنها هم شود. البته در صورت شکست طلبکار مدعی در دعوا، سایر طلبکاران حق اعتراض ثالث را دارند و حکم در برابر آنها از اعتبار امر قضاوت شده برخوردار نمیباشد. البته قوانین پارهای از کشورها با الهام از حقوق روم، دعوا و اثر آن را شامل همه طلبکاران میدانند.
طرف معامله نیز میتواند با پرداخت مطالبات بستانکاران، مانع رد معامله شود، زیرا حقوق بستانکاران نسبت به مورد معامله، محدود به مطالبات ایشان است و با پرداخت آن دیگر حقی برای بستانکاران نسبت به عین مال باقی نمیماند.
اما در خصوص طرف قرارداد بدهکار، او با اینکه مکلف به بازگرداندن اموال میباشد، ولی این امکان را دارد که برای جبران خسارت چنین معاملهای به بدهکار رجوع کند و اگر عوضی پرداخت کرده آن را باز پس گیرد.